Aprecieri

OMAGIU Dlui.ANTONESCU ION

AGENTIA ELAND TOURS si MINISTERUL TURISMULUI din Israel au OMAGIAT in ziua de 17 septembrie 2009 la Tel Aviv,un om dosebit care a venit in ISRAEL in fruntea a 70 de grupuri MARSHAL TURISM, din cele 200 de grupuri trimise.

Prezentam,in fotografii momente de la aceasta actiune memoriabila, pe care ni-o dorim repetata pe viitor si cu reprezentantii ai altor Agentii din Romania

Cu stima si dragoste pentru Romania,

 

Andrei Licher

Multumiri

GRUP ROI Timisoara-16-23 august 2009-48 PERSOANE

“SCHIMBAREA LA FATA”

Către: Andrei Licher (elandandrei@hotmail.com)

Shalom!

Am ajuns cu bine acasa si deja ne este dor de Israel. Dorim sa va multumim pentru pelerinajul minunat pe care ni l-ati oferit. Sunteti o firma inegalabila care stie sa promoveze turismul adevarat. Au fost 8 zile de   vis. Au fost 8 zile in care am reusit sa ne umplem sufletele cu hrana duhovniceasca din Tara Sfanta. Am vazut foarte multe locuri pe care anul trecut nu le-am vizitat si care ne-au intarit convingerea ca trebuie sa mergi de multe ori in Israel pentru a putea vedea tot.
Multumim firmei Eland, in special domnului Andrei Licher, multumim lui ghidul nostru care este o adevarata enciclopedie de informatii, un domn nemaipomenit si un bun pastor si lui Munir-un sofer exceptional.
Speram ca si la anul sa ne vedem de Sfintele Pasti tot cu un grup ce doreste sa descopere minunatiile si credinta Israelului.(Va rog sa va interesati cum se pot face rost de legitimatii pentru accesul in biserica atunci cand vine Sf. Lumina)
Va asteptam la Resita si va rugam sa nu ne ocoliti, nici dvs. nici Adi , ori de cate ori veniti in Romania. Sper sa mai colaboram si sa ne vedem cu bine.
Cu stima,in numele intregului grup,
Roi

Trimis: 25 iunie 2009 10:58:45
Către: Andrei Licher (elandandrei@hotmail.com)
buna ziua,

bine tot grupuletul acasa.

A fost o experienta extraordinara pentru toti. organizarea facuta de ELAND-Tours a fost foarte bine gandita, tot programul s-a desfasurat cu minim de oboseala. Ghidul si soferul au fost de asemenea foarte binevoitori si prietenosi.

Parintele Nicodim a petrecut ca in “cel mai frumos vis,”, si ne batea apropos de  un urmator pelerinaj in tara sfanta.desi are varsta de 94 de ani,a fost foarte vioi si neobosit. Se trezea la 5 dimineata si ne intreba cand pornim, ca se plictiseste in camera. este minunat ca am reusit sa atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus,chiar in conditiile in care am avut in grupulet 2 persoane inaintate in varsta si 2 copii.

Va multumim Dl.Andrei,pentru atentia si grija pe care ne-ati acordat-o organizand un program deosebit de atractiv pentru noi, si nadajduim ca vom putea intreprinde impreuna cu dvs , in curand, un nou pelerinaj,  tot cu parintele Nicodim.

Salutari de la tot grupul: Antonia, (Pr. Nicodim,Vlad, Simona , Liliana, Pr.Constantin, Stefan, Mia si Anastasia)!

 

Multumiri –   29 mai 2009

Către: elandandrei@hotmail.com

Frate Andrei,

Cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am intors acasa cu bine, plini de daruri spirituale. Toti pelerinii au fost extrem de incantati de cele ce au vazut si au trait atat in Tara Sfanta cat si la Manastirea Sfanta Ecaterina de la Sinai. La buna reusita a pelerinajului 18-26 mai,a concurat excelenta organizare a Societatii de Turism-ELAND TOURS-ISRAEL pe care o conduceti cu deosebit profesionalism, noi beneficiind de foarte bune conditii de transport cu autocarul, de cazare la hoteluri elegante si de masa abundenta si deosebit de diversificata. Totodata, programul de vizita la obiective pe care l-ati gandit a fost deosebit de bine dozat, putand participa la realizarea lui toti membrii grupului.

Ne-am simtit in siguranta deplina si ne-am bucurat de atentia personalului pe care l-ati angajat pentru a ne face sejurul cat mai placut.

Am avut un conducator auto foarte bun,atent cu mine si cu ceilalti pasageri, binevoitor si indatoritor, pentru care-i multumesc si pe aceasta cale.
Ghidul  cooperant la realizarea programului zilnic, l-am suplinit eu oferind informatiile religioase de care pelerinii aveau nevoie. Va multumesc in chip deosebit pentru toata bunavointa si disponibilitatea aratate si eforturile financiare pe care le-ati facut ca noi toti galatenii sa petrecem 9 zile de maxima incantare spirituala.
Va sant indatorat pentru atentia speciala pe care ati acordat-o grupului si ma rog lui Dumnezeu sa va tina sanatos, cu toti ai familiei dvs si sa aveti parte de si mai multe succese.
Cu recunostinta,

Pr. E. Dragoi

Dumitru Manolache – secretar general de redactie al cotidianului “Gardianul”

Despre Andrei Licher se

poate vorbi numai la prezent, cu dragoste sipretuire
Despre Andrei Licher, presedintele firmei Eland, nu poti vorbi decat la timpul prezent, chiar daca evenimentele pe care le voi evoca s-au derulat pe durata a opt ani. Spun aceasta pentru ca toti cei care l-au cunosc si il cunosc pe acest om,au permanent vii amintiri, bucurii, satisfactii profesionale si sufletesti pe care Andrei a avut grija sa le procure pentru fiecare. Domnul Andrei Licher face parte dintr-un prezent al fiecaruia dintre cei care au avut sansa sa petreaca impreuna cu el poate cele mai frumoase clipe din viata.

L-am cunoscut in anul 2000, cu prilejul unui pelerinaj in Tara Sfanta. Eram pentru prima data in aceasta minunata tara. A fost de ajuns sa auzim la aeroport un atat de cunoscut si cald “buna ziua”, rostit intr-o limba romana ca la ea acasa, pentru a ne da seama ca avem de-a face cu un om deosebit. Cu un prieten de care nu te mai poti desparti niciodata.

Au urmat zile de neuitat pregatite cu profesionalism si daruire. Am avut prilejul sa aflu, spre exemplu, o intreaga istorie a poporului evreu, renascuta din Vechiul Testament prin intermediul lui Andrei, pe drumul care lega Netania de Ierusalim, in asa fel incat, atunci cand am calcat in orasul sfant, stiam aproape totul despre ceea ce urma sa vedem. Am pasit impreuna pe urmele Mantuitorului Hristos cu sentimentul real ca-L urmam spre Golgota.

Imi amintesc din aceasta prima calatorie in Tara Sfanta un episod care defineste o alta dimensiune a caracterului acestui mare prieten. Eram pe o autostrada in drum spre Ierusalim, venind dinspre Bethleem. Unei doamne din grupul nostru i s-a facut rau in autocar. Afland, Andrei a chemat de urgenta salvarea, care a ajuns la locul in care noi ne opriseram cam in zece  minute. In urmatoarea jumatate de ora, doamna suferinda fusese consultata, stabilizata din punct de vedere clinic, in asa fel incat in zilele urmatoare a putut sa-si continue pelerinajul ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic.

Ce vreau sa spun prin acest exemplu: am cunoscut cu acel prilej in primul rand un om cu o mare inima, atent si grijuliu pentru fiecare dintre noi. De altfel, aceasta atitudine am remarcat-o pe durata intregului pelerinaj. Stiam din acel moment ca suntem pe maini bune si ca acest om depaseste cu mult indatoririle unui ghid. El se implica si fiecare vedea in persoana lui un prieten adevarat. Intotdeauna avea grija sa negocieze, sa obtina un pret mai mic pentru anumite servicii, sa ofere ceva de la el in asa fel incat fiecare dintre noi sa ne simtim bine. Sa fim multumiti.

A urmat apoi un moment special, incarcat de semnificatii. Devenind cel mai important si mai ravnit conducator al pelerinilor romani in Tara Sfanta, in anul urmator, Prea Fericitul Parintel Patriarh Teoctist i-a rasplatit munca prin acordarea celei mai importante distinctii unui mirean: Crucea Patriahala.

Anul urmator, datorita meritelor si calitatilor sale, a activitatii desfasurate in sprijinul pelerinilor romani, a fost invitat la Galati, de catre Prea Sfintitul Episcop Casian, cu prilejul praznicului Sfantului Andrei, pentru a-i oferi “Crucea Sfantului Andrei”, cea mai importanta distinctie a Episcopiei Dunarii de Jos. In ziua Apostolului Andrei din acel an s-a amenajat un loc special in pronaosul Catedralei Episcopale din Galati unde a fost depusa o cupa cu pamant adus de Andrei Licher de la Betsaida, locul de nastere al marelui apostol, ca semn al infratirii spirituale a celor doua localitati, legate prin apostolul care ne-a crestinat. Pe o piatra adusa de Andrei chiar din situl arheologic in care a fost descoperita Casa pestilor din Betsaida, depusa in acelasi loc, a fost pictat Apostolul Andrei, in misiune la Dunarea de jos. In ziua aceea, Andrei a impartit celor prezenti la slujba, cu binecuvantarea Episcopului Casian, mii de cruciulite sfintite aduse de la Sfantul Mormant.

Au urmat cateva zile in care, impreuna cu Episcopul Dunarii de Jos, a vizitat spitale, a participat la festivitati organizate de autoritati si tot atunci a pus bazele unei fructoase colaborari in domeniul pelerinajului in Tara Sfanta.

Cu timpul, Andrei Licher si firma sa au devenit cel mai important partener pe aceasta zona, atat al eparhiilor ortodoxe din Romania, cat si al multor firme de turism, cu care a intrat in contact direct sau a discutat la targurile de turism la care a participat.

Astazi, prin extinderea si diverisficarea activitatii, Andrei Licher este, cred, cel mai iubit organizator de pelerinaje in Tara Sfanta, cautat de grupurile de pelerini organizate dar si de persoane care doresc sa efectueze pe cont propriu vacante sau pelerinaje in intreaga zona. Pentru ca Andrei a deschis in urma cu doi ani,linii de turism in Iordania ,dupa cele din Egipt, in conditii de cazare, servicii si preturi fara concurenta.

Cine sa gandea mai demult, spre exemplu, ca va ajunge la Muntele Nebo, unde Moise a vorbit cu Dumnezeu ? Sau la Iordan, intr-o zona de maxima securitate de pe teritoriul Iordaniei, la adevaratul loc al Botezului lui Iisus? Cine gandea din Romania ca va ajunge sa vada poate cea mai faboloasa minune a lumii antice, orasul Petra din Iordania ? Sau cine credea ca va urca  pana la Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai, din Egipt ?

Toate acestea au devenit posibile si accesibile din ce in ce mai mult romanilor de rand datorita efortului, daruirii si profesionalismului acestui inegalabil om: Andrei Licher.

Personal, cu sprijinul lui, am reusit sa realizez cateva reportaje, in premiera in presa romaneasca, despre aceste locuri, pe care le-am publicat in cotidianul “Gardianul”.

Iata asadar un profil de profeosionist, dublat de caracterul unui om care nu poate decat sa-ti fie prieten. Calitatile lui, activitatea pe care o desfasoara nu au trecut neobservate de Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Prefericitul Parinte Patriah Daniel,  de Inaltpreasfintia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei, care l-au invitat oficial in 2008 la ceremoniile intronizarii noului MItropolit al Moldovei.

Nu pot sa inchei, desi ar fi mult mai multe de aratat, fara sa amintesc si faptul ca Andrei Licher ostoieste dorul de locurile natale a multor evrei care, din cauza vremurilor, au fost nevoiti sa paraseasca Romania. In repetate randuri a organizat pentru ei excursii in locurile in care s-au nascut, au trait sau au studiat, incluzand in programul deplasarilor si activitati cu caracter social prin scoli, institute, intalniri cu specialisti romani etc, dezvoltand astfel dialogul cu societatea romaneasca si cultivand, voluntar, prin aceste intalniri prietenia, intelegerea, dintre cele doua popoare.

Vedeti de ce vorbind despre Andrei Licher spun ca el este un permanent prezent in viata si in amintirile celor care il cunosc ?

Fara indoiala, aceasta scurta prezentare nu este facuta in scop publicitar. Nu cred ca Andrei mai are nevoie de publicitate. Ascultati-i pe toti cei care l-au cunoscut si veti vedea ca nu exagerez cu nimic. Am dorit insa prin aceste cuvinte sa schitez profilul unui om, al unui prieten adevarat, al unui profesionist care stie nu numai ce este meseria, ci si ceea ce inseamna omenie, dragoste si respect fata de aproapele.

Cu tot respectul si cu toata dragostea,

Dumitru Manolache

secretar general de redactie al cotidianului “Gardianul”

Destinatii comparate

Tara Sfanta

Ce ne defineste, oare, cel mai bine pe noi ca popor? RELIGIA! Cea dreapta, ortodoxa! Unde ne intoarcem cand ne doare? Sau cand ne bucuram? La DUMNEZEU. Cui ne rugam serile… sau cand suferim? Lui Iisus. Cel care s-a jertfit pentru noi, pentru iertarea pacatelor noastre, atat de multe si de grele!

Andrei Licher, posesorul „Crucii Patriarhale”, prietenul turistilor romani in Tara Sfanta

Spune un slogan: „O calatorie este o lectie de viata”. O calatorie pe urmele lui Iisus este o lectie de suflet, pe care mintea o poate uita, dar inima nu!

Via Dolorosa, Ghetsimani, Sfantul Mormant. Sunt temple de iubire!

Un pelerinaj in Tara Sfanta este pentru orice crestin un moment de referinta spirituala.

Programul pe care Agentia Paralela 45 Turism il are pregatit pentru dumneavoastra „Pe drumurile lui Iisus” (30.08. – 6.09.2007), n-ar avea succesul scontat, daca locurile sfinte si obiectivele turistice, prevazute in programul de vizitare, n-ar fi prezentate de cel mai competent ghid, vorbitor de limba romana, din Tara Sfanta.

Cine este acest atat de documentat si erudit ghid, care, fara exagerare, a incantat mii de pelerini romani care au vizitat Israelul? Fostul ghid al ITHR Bucuresti, domnul Andrei Licher. Vechi colaborator al principalei Agentii de turism din Bucurestii anilor trecuti, scolit si indrumat de cel care a coordonat ani buni activitatea turistica bucuresteana, inclusiv pe cea a ghizilor, domnul Ion Antonescu („Maresalul”). Andrei Licher si-a continuat activitatea turistica cu aceeasi pasiune si in tara de adoptie, Israel.

Firma de turism infiintata de el, ELAND TOURS,  a primit mii de turisti sau pelerini din Romania.

Activitatea de pionierat in Tara Sfanta, rolul important pe care l-a avut conducand zeci de grupuri de romani la locurile sfinte, nu au trecut neobservate in tara mama: Patriarhia Romana i-a acordat numeroase distinctii, culminand cu Crucea Patriarhala!

Agentia de turism Paralela 45 este onorata sa-l aiba colaborator si partener pe relatia cu Israelul si zona Orientului Apropiat.

Inscriindu-va la circuitul mentionat, veti avea ocazia sa fiti condusi de un cuplu de ghizi romano-israelian intr-adevar deosebiti.

Un program special de servicii ireprosabile privind: transportul (avion si autocar), cazarea (4*) si masa, iata explicatia aprecierilor pe care multi dintre turistii care au vizitat Tara Sfanta, prin Agentia Paralela 45 Turism, ni l-au transmis.

Stefan SANDULESCU

 

Sacru şi profan în Ţara Sfântă

articol [ Cultura

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

de Nicolae Baciut [m ]

Târgu-Mureş, 4 martie 2006

Î.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, la Adunarea Naţională Bisericească de la Patriarhie, din 1 martie, m-a convins că trebuie să merg în Ţara Sfântă, că traseul început cu Muntele Athos, urmat de Bizanţ/Istanbul şi Meteore, trebuie desăvârşit, împlinit printr-un pelerinaj în Ţara Sfântă, centrul spiritual al celor trei mari religii ale lumii: creştină, iudaică şi musulmană. După Paşti, între 9 şi 16 mai, ar trebui să urmăm trasee în Ţara Sfântă. Atât cât se poate călători în şapte zile.

E primul pelerinaj de acest fel, pentru că grupul de pelerini va fi nu doar foarte mare ci şi mozaicat, „eterogen”. Aproape optzeci de pelerini, feţe bisericeşti şi mireni, în frunte cu păstorul lor, Î.P.S. Andrei.

Andrei Licher ne-a preluat de la Aeroportul Ben Gurion, după ce am renunţat să mai aşteptăm un bagaj rătăcit. Andrei Licher, ghidul nostru, e evreu plecat din România, cu aproape douăzeci de ani în urmă, când, spunea el, în ţară luminile se stingeau rând pe rând, cartier după cartier, sat după sat, în timp ce în Israel luminile se aprindeau… rând pe rând, peste tot.

Când a venit în Israel şi a vrut să cunoască istoria Israelului, i s-a spus să citească Biblia. “Biblia e istoria Isrealului!”

N-am cunoscut prea mulţi evrei la ei acasă, între cei pe care i-am întâlnit numărându-se şi ghizii noştri, Andrei Licher şi Samuil, o parte dintre şoferii de autocare cu care am călătorit.
Andrei Licher e un tezaur de anecdote, aproape toate despre evrei. Le spune cu umor şi cu… mândrie naţională!

„Sunteţi o ţară săracă şi mică, i-a spus odată un român unui evreu, subsolurile ţării voastre sunt sterpe, n-aveţi nici apă îndeajuns, deşertul ocupă jumătate din Israel, oricum, de zece ori mai mic decât România. Unde sunt bogăţiile voastre, de vă merge aşa de bine? Bogăţiile noastre, a răspuns evreul, sunt între… urechi”.

Şi ca să ne convingă de adevărul acestei anecdote, Andrei Licher ne-a mai spus câteva, între care una legată de vizita unui Patriarh român, a unui Papă şi a unui Rabin la Zidul Plângerii. Când au ajuns lângă Zid, Patriarhul a spus: „Pentru că sunt pentru prima oară la Zidul Plângerii, chiar dacă noi nu stăm prea bine în ţară, uite, eu vreau să pun între pietrele Zidului o sută de mii de dolari”. La care, Papa, ca să nu rămână mai prejos, a spus: „Noi suntem destul de bogaţi şi, de aceea, pentru că şi eu sunt prima oară la Zidul Plângerii, uite, pun între pietre patru sute de mii de dolari!” Rabinul le mulţumi, dar le spuse: „Noi stăm bine cu banii şi de aceea eu o să las între pietrele Zidului Plângerii cinci sute de mii de dolari!” Şi Rabinul completă un cec de 1 milion de dolari. „Nu vă supăraţi, le zise acesta celor doi musafiri. Eu pun cecul acesta de un milion de dolari între pietrele Zidului, dar trebuie să iau diferenţa de cinci sute de mii înapoi!”

Evreii nu doar că au multă bogăţie între urechi, dar îşi şi iubesc ţara. N-am văzut în nici o ţară din lume, şi am cam umblat, har Domnului, atâtea drapele ca în Israel. Dacă îşi afişează peste tot drapelele naţionale, evreii sunt buni patrioţi. Românii, în schimb, nici la Ziua Naţională nu se prea grăbesc să le scoată.

Aseară, o festivitate de adio, deja cu unde nostalgice, la capătul a şase zile de pelerinaj în Ţara Sfântă. Andrei împarte tuturor diplome semnate de Primăria Ierusalimului şi Ministerul Turismului, prin care se atestă calitatea noastră de pelerini la locurile sfinte.

Mulţumiri, elogii, în cuvinte puţine, aşa cum se cade unui grup de pelerini ca al nostru.

O remarcă de bun simţ, făcută de părintele Croitoru: „Reuşita unui pelerinaj depinde de fiecare pelerin în parte”. O observaţie confirmată la cele mai multe grupuri pe care le-a însoţit Andrei Licher: „Pelerinii de la plecare nu mai sunt aceiaşi cu cei de la sosire”.

Firesc, te întrebi, ce se schimbă în credincioşii care vizitează locurile sfinte?

Cred că de această dată, aproape toţi pelerinii s-au achitat de misiunea lor individuală, dincolo de unele sporadice rătăciri şi pierderi de grup, la propriu.

Momentul face parte din „regia” organizatorilor. Pare un gest mărunt, dar îşi are logica lui şi trebuie tratat ca atare. E o mică reverenţă a organizatorilor, care şi-au dus aproape de capăt, încă o dată, misiunea de a arăta de ce e Sfântă Ţara Sfântă.

În spatele meu, o întrebare cârcotaşă: „Pentru câţi oare aceasta e cea mai importantă diplomă primită până acum?”

*

Ajungem, la capăt de Ţară Sfântă şi la Haifa. Haifa e “cel mai frumos oraş din Israel”, crede Andrei Licher. Să fie aşa doar pentru că şi Andrei, după ce a venit în Israel, a ales să locuiască aici?

Andrei nu e un ghid oarecare. El a organizat zeci de pelerinaje în Ţara Sfântă, fiind răsplătit de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist cu “Crucea Patriarhală”, pe care, de altfel, o avea prinsă la reverul hainei, cu mândrie şi orgoliu.

 

PENTRU CINE DORESTE A CITI CARTEA,APASATI AICI

Reportaj de DUMITRU MANOLACHE-
Dupa ce strabati un canion de peste un kilometru, descoperi marile cladiri taiate in piatra
A treia minune a lumii moderne. Petra, taråmul de dincolo de uimire
27-12-2007

In luna iulie 2007, au fost anuntate la Lisabona, cu mare fast, cele 7 minuni ale lumii moderne, selectate de peste 100 de milioane de votanti de pe intreg pamåntul. Au fost alese pentru finala  21 de monumente, dintr-o serie de 77 de propuneri, discutate si dezbatute in Campania New 7 Wonders, inceputa in anul 2000  la initiativa si cu finantarea antropologului si cineastului elvetian Bernard Weber. Petra s-a clasat pe locul al treilea, in urma Statuii lui Iisus din Rio de Janeiro si Marele Zid Chinezesc. La inceputul lunii decembrie anul acesta, la indemnul si cu sprijinul prietenului meu Andrei Licher, cel mai important organizator de pelerinaje in Tara Sfånta si Iordania, am vizitat misteriosul si impresionantul oras trandafiriu, care a fost legendara capitala a regatului nabatienilor, din Iordania, numit asa dupa culoarea pietrei in care au fost taiate altare, cladiri, morminte, statui etc.

Despre maretia, frumusetea, unicitatea si stralucirea acestei bijuterii antice nu sunt prea multe cuvinte potrivite pentru a exprima ceva omenesc, pe intelesul general. De aceea, tacerea poate defini cel mai profund ceea ce simte pelerinul contemporan ajuns sa admire minunea, “impreuna lucrare in timp a naturii si omului”, cum spunea cineva si, cu siguranta, adaugam noi, a lui Dumnezeu. Pentru ca numai acolo unde harul Sau s-a pogorat in oameni s-ar fi putut naste o asemenea inegalabila lucrare. O inimaginabila combinatie de relief, culori si vestigii, topite intr-o tulburatoare biografie a unui oras disparut secole la rand din istorie, redescoperit la 1812 de catre cercetatorul elvetian J.L. Burckhardt. De aceea, coplesiti de grandoare, ni se pare mai potrivit sa prezentam cateva repere istorice si sa invitam cititorul sa priveasca Petra, asa cum am imortalizat-o noi in cateva imagini, sa se emotioneze si, de ce nu, sa se pregateasca pentru a o vedea aevea

ARTICOL-Arheologii atesta locul în care a fost botezat Iisus– apasati