Informatii generale Israel

Statul Israel

Israeli Sign Israeli Flag

 

Limbi oficiale ebraicăarabă
Sistem politic
Președinte Shimon Peres
Prim-ministru Benjamin Netanyahu
Independență
14 mai1948
Iyar 5708
Suprafață
Total 20,770 km² (Locul 149)
Apă (%) ~2%
Populație
Estimare 7,602,400 (Locul 95)
Densitate 327/km² loc/km²
PIB (PPC) estimări
Total 194.825 miliarde
Pe cap de locuitor 26,796
Monedă Shekel nou
Prefix telefonic +972
Domeniu
Internet
.il
Fus orar UTC+2/+3

ISRAEL, tara localizata geografic in Asia de Sud-vest, are iesire la Marea Mediterana, avand granita la nord cu Libanul, in nord est cu Siria, in Est cu Iordania, si in sud cu Egiptul. Cel mai sudic punct al Israelului este Golful EILAT un brat al Marii Rosii. Israel a fost intemeiat la 14 mai 1948. Are o suprafaţa de 20770 km patrati. Israelul are lungimea maxima de aproximativ 470 km, si o latime intre 16 si 150 km.

Informatii generale geografice

De la Metula, din extremitatea de nord a tarii, pana la Eilat, in Israelul Israelul,poate fi impartit in patru regiuni geografice: trei, sub forma de bande paralele, de la nord la sud si o a patra regiune, in mare parte arida, situata in jumatatea sudica. Munti si campii, pamanturi fertile si deserturi sunt adesea situate la cateva minute unele de altele.

Climatul din Israel

Climatul din Israel de la temperat, la tropical, se caracterizeaza prin foarte mult soare. Predomina doua sezoane principale: o perioada de iarna ploioasa, din noiembrie, pana in mai si o vara calda, care dureaza urmatoarele sase luni. Precipitatiile sunt relativ abundente in nord si in centrul tarii, cu mult mai putine in nordul Podisului Neghev si practic nesemnificative, in regiunea din sud. Conditiile regionale variaza considerabil de la veri umede si ierni dulci, pe coasta; la veri uscate si ierni moderat reci in regiunile muntoase; la veri uscate si calde si ierni placute in Valea Iordanului; si la conditii semi-desertice de-a lungul intregului an in Neghev. Diferentele de temperatura pot fi marcante: caderi de zapada ocazionale in regiunile muntoase si perioade de canicula cu vanturi uscate si calde, mai ales primavara si toamna. În Ierusalim temperatura minima (în Ianuarie) este între 5-13 grade, iar temperatura maxima variază între 24-31de grade. In martie se poate face baie in Marea Moarta.

Populatia

Populatia total 7.5 milioane,la 1 ianuarie 2008-este preponderent urbana. In Israel au emigrat dupa formarea Statului Israel,evrei din peste 120 ale lumii.Intre acestia se numara si majoritatea evreilor din România, circa 400.000, care au rămas în viaţă după al doilea război mondial. Evrei sunt 12% foarte religioşi, 10% religioşi, 35% tradiţionali şi restul, 43% nereligiosi (in sens de nepracticanti). Arabi sunt cca 90% musulmani şi 10% creştini. Druzii au religie diferita ,iar Cerchezii sunt musulmani şi vorbesc o limbă caucaziană.

Limba

Limba- in Israel se vorbeste limba ebraica,dar se vorbeste curent engleza si araba,de catre populatia de origine araba.Daca vorbiti in limba romana intr-un loc aglomerat,veti gasi cu siguranta un interlocutor care va va raspunde.

Principalele orase

Principalele oraşe: Ierusalimul este capitala Israelului. Alte oraşe:  Tel Aviv-Yafo, Haifa , Holon, Ramat Gan, Beersheva.

Istoria

Istoria iudaismului si a poporului evreu începe in timpuri străvechi si continua sa existe si in ziua de astăzi. Poporul evreu este unul dintre cele mai vechi popoare din lumea civilizata. Iudaismul se bazează pe ideea monoteismului etic si se ocupa in principal cu comportamentul etic al oamenilor unul fata de altul. Biblia ebraica numita Torah este cea mai influenta carte din istoria omenirii. Cele Zece Porunci, documentul cel mai faimos din Biblie, au contribuit la imbunatatirea comportamentului etic uman mai mult decât orice alta lege din istorie. După tradiţia evreiasca, Torah conţine 613 porunci care includ etica, credinţele de baza, sărbătorile si evenimentele ciclului de viata.

Reglementari in materie de vize

Reglementari in materie de vize: Pentru a intra in Israel cetatenii Romaniei nu au nevoie de viza. Cetatenii străini care vin in vacante in Israel pot ramane trei luni. Acestora nu li se permite sa desfasoare activitate lucrative. Cei care vin in Israel pentru lucru, la studii sau pentru a se stabili in aceasta tara trebuie sa solicite vize corespunzătoare de la o ambasada sau consulat israelian, înainte de a parasi propria tara. Urmare a numărului mare de muncitori ilegali aflaţi in Israel, chiar si cetatenilor din S.U.A. si Europa de Vest li se poate refuza intrarea la punctele de frontiera daca nu poseda bilete dus-întors, fonduri suficiente pentru un sejur, VAUCER-pentru hoteluri,sau un garant israelian. Strainii care intentioneaza sa meargă in continuare in tari arabe sau musulmane (cu excepţia Egipului si Iordaniei) după încheierea vizitei lor in Israel, trebuie sa solicite ofiţerului de frontiera sa aplice stampila pe acel formular si nu in paşaport. Altfel, li s-ar putea refuza intrarea in tari ostile Israelului. Turiştii care doresc sa ramana in Israel mai mult de 3 luni trebuie sa obtina o prelungire a şederii de la orice birou teritorial al Ministerului de Interne (principalele birouri se găsesc la Ierusalim, Tel Aviv si Haifa). Cetatenii romani expulzati in trecut din Israel,sau cu probleme fata de Statul Israel sau alte state Europene,trebuie sa stie ca se expun si in prezent,refuzului de a li se permite intrarea si pot fi retrimisi in Romania cu primul avion dupa sosire.

Informaţii privind regimul vamal

Informaţii privind regimul vamal: Fiecare turist poate aduce in Israel, fara taxe, următoarele articole dar numai pentru uz personal: – maximum 0,2 litrii de apa de colonie sau parfum; – maximum 2 litrii de vin; – maximum l litru alte băuturi alcoolice; – tutun si tigari nu mai mult de 250.gr; – cadouri in valoare de pana la 250 $ SUA; – alimente asortate pana la 3 kg. ,cu condiţia sa nu fie un aliment de peste 1kg.; – aparatura electronica portabila scumpa cum ar fi camere video si laptopuri cu condiţia sa fie scoase la plecare;
La aeroportul Internaţional Ben Gurion functioneaza sistemul vamal rosu-verde. Turiştii care aduc unul din bunurile de mai sus pot alege canalul verde. Se percep taxe vamale pentru următoarele articole care trebuie sa fie declarate: – instrumente profesionale pana la valoarea de 1650 $ SUA; -bărci( cu vâsla, cu pânza sau cu motor) si o rulota; -echipament de scufundare portabil si vizibil folosit; – înregistrări( discuri, casete) in cantitati rezonabile;

Asigurari medicale

Asigurări medicale: Nu este necesara vaccinarea pentru turiştii care intra in Israel decât in situaţiile când aceştia provin din zone infectate. Cea mai mare problema a turiştilor sunt arsurile, insolaţiile si deshidrataea in urma expunerii la soare. Este recomandat ca turiştii sa se acomodeze treptat, sa folosească loţiuni pentru plaja, sa stea la umbra sau in interior, sa poarte imbracaminte uşoara care acoperă braţele si picioarele, sa bea lichide in cantitatii mari.(cca 3l Se recomanda tuturor turiştilor sa posede o asigurare medicala deoarece costurile de spitalizare in cazuri grave pot atinge cote astronomice. Israelul dispune de un sistem medical foarte dezvoltat, folosind cele mai avansate tehnici, de la operaţiile laser la intervenţii laparoscopice.

Mijloace financiare si de plata, carti de credit

Mijloace financiare şi de plată, cărţi de credit:
Turiştii pot aduce cu ei in Israel o suma de pina l 90,000 sekeli,  fie numerar,  cecuri de calatori, cecuri bancare. Sumele de peste 90,000 sekeli trebuie declarate atit la intrarea cit  si la iesirea din tara. Moneda locala este sekelul (Nis) – divizat in 100 de agorozi. Exista patru banknote: 20 Nis, 50 Nis ,100 Nis si 200 Nis. Cursurile de schimb sunt aproximativ identice la toate băncile (cu comision)si casele de schimb (de preferat intrucit nu precep comision) Visa, Master Card/ Euro Card, American Express si Diner’s Club sunt acceptate practic peste tot (chiar si la magazinele mici)

 

Alte informaţii:

Conduita

Conduita: După ce aţi cumpărat un bun sau vi s-a oferit un serviciu, este politicos sa se spună “toda” (înseamnă mulţumesc). Salutul obişnuit este “shalom”. Când se vizitează locurile sfinte, femeile trebuie sa aibă picioarele si umerii acoperiţi iar barbatii camasi si pantaloni lungi. Când se vizitează altare evreieşti sau muzee memoriale, se obisnuieste ca barbatii sa aibă capul acoperit. Ziua de SHABAT este considerata o zi sfânta iar fumatul sau alte comportamente pot fi considerate ofensatoare.De “sabat”la Zidul Plingerii (ca in toate locurile sfinte religioase evreiesti),este interzis a se fotografia si a scrie,conform poruncii din DECALOG”sase zile sa muncesti si a 7-a sa te odihnesti”

Securitate si aspecte sensibile

Securitate si aspecte sensibile: Israelul are o rata mare de delicvente no-violente ( furturi din case, maşini, buzunare) insa puţine delicate violente( crime, violuri, etc.). Nu trebuiesc lăsate obiectele de valoare in camere sau in locuri uşor accesibile( la vedere, in buzunare). In ceea ce priveşte delictele violente, situaţia securitatii este o problema pregnanta. Este total nerecomandat ca bagajele sa fie lăsate nesupravegheate in locuri publice întrucât geniştii politiei le vor arunca in aer ca pe obiecte de provenienţa dubioasa cu potenţial distrugător.

Mijloace de transport si parcări

Mijloace de transport si parcări: Mijloacele de transport cele mai frecvente in Israel sunt autobuzele, trenurile, taxiurile, autoturismele si metroul (numai la Haifa). Parcarea este dificila in Israel si trebuie căutat un loc de parcare cu plata (10 -15 NIS). Închirierea maşinilor este ieftina.Traficul este aglomerat. Pasagerii care pleacă din Israel este bine sa ajungă la aeroport cu 3 ore înainte de ora decolării si sa aibă pregătite: paşaportul, biletele de avion. Este posibila deschiderea bagajelor si o examinare atenta, viguroasa dar politicoasa. Pasagerilor li se solicita de către reprezentantul securitatii zborului date despre modul cum au fost pregătite bagajele(personal sau cu ajutoare),despre locurile vizitate si chiar persoanele vizitate; In restaurante, daca nu se percepe taxe pentru servicii, atunci se retine cam 10-15%; Israelieni nu oferă bacsis şoferilor de taxi dar aceştia asteapta o mica suma din partea turiştilor; Toaletele publice sunt puţine-pret cca 1-2 Nis. Se pot folosi cele de la un hotel sau bar; Nu se poate conta pe şoferi sa oprească la trecerile de pietoni.Cel mai sigur loc pentru a traversa este la SEMAFOR PE VERDE. Deşi este verde pentru pietoni, maşinile care vin din spate si iau curba la dreapta au uneori voie sa treacă.

Numere de telefon importante

Numere de telefon utile Politie:100; Ambulanta: 101; Pompieri: 102; Informaţii: 144; Deranjamente: 166; Prefixe interurbane: 02 Ierusalim: 03 Tel Aviv; 04 Haifa.

Ambasada Romaniei la Tel Aviv

Ambasada Romaniei la Tel Aviv Adresa: 24, Rehov Adam Hacohen,in central Tel Aviv,in apropierea Primariei. Tel.; (03) 5230066;5242482; 5238205;5244644; Fax: (03) 5247379 E-mail: rouembil@netvision.net.il

NOTA-(la plecarea din Romania)

NOTA-(la plecarea din Romania) In scopul protejării împotriva unor posibile amenintari cu lichide explozive, Uniunea Europeana a adoptat noi reguli de securitate prin care sunt restricţionate cantitatile de lichide pe care le puteţi transporta. Aceste reguli se aplica tuturor pasagerilor, la punctele de plecare de pe aeroporturile tarilor membre ale Uniunii Europene, indiferent de destinaţia aleasa. Aceste masuri trebuie interpretate in sensul ca, la punctele de control, bagajele de mana vor fi verificate si in ceea ce priveşte cantitatea de lichide permisa, precum si pentru alte produse considerate prohibitive. Trebuie inteles ca noile reguli nu se refera la băuturile cumpărate din magazinele aeroporturilor localizate după punctul de control, unde trebuie sa araţi cartea de îmbarcare, sau de la bordul avioanelor apartinand companiilor aeriene care operează in Uniunea Europeana. Care este elementul de noutate? Va rugam sa retineti, atunci când va faceţi bagajul, ca este permis sa transportaţi o cantitate mica de lichide in bagajul de mana. Aceste lichide trebuie sa fie împachetate in recipiente continand maximum 100 ml fiecare. Acestea trebuie sa fie împachetate in pungi transparente de plastic, sigilabile, si nu este permisa o cantitate mai mare de 1 l / persoana
Lichidele admise sunt: Apa si alte băuturi, supa, sirop Creme, loţiuni si uleiuri Parfumuri, spray-uri Geluri, incluzând geluri de par si de dus Tuburi sub presiune cum ar fi spuma de ras, de par sau deodorante Tuburi, incluzând pasta de dinţi Mixturi semilichide Rimel Orice alt produs similar din punct de vedere al consistentei
Ce ramane neschimbat:
In continuare: Puteţi transporta toate aceste produse in bagajul la cala. Noile reguli se refera doar la bagajul de mana Puteţi transporta in bagajul de mana medicamente si suplimente nutritive, incluzând mâncare pentru copii, pentru a fi folosite pe timpul transportului. Este posibil sa vi se ceara o dovada a faptului ca aveţi nevoie de aceste produse. Este permisa cumpărarea de produse lichide cum ar fi parfumurile si băuturile din locurile poziţionate după punctele de control, respectiv acelea unde trebuie sa araţi cartea de îmbarcare, sau de la bordul avioanelor unei companii aeriene care operează in Uniunea Europeana. Daca acestea sunt vândute in ambalaj cu sigiliu de siguranţa, nu le deschideţi înainte sa treacă de punctele de control, in caz contrar vor fi confiscate. Daca aveţi tranzit intr-un aeroport EU, nu deschideţi ambalajul înainte sa treceţi de ultimul punct de control – altfel, acestea vor fi confiscate la punctul de control. Toate aceste produse lichide sunt permise in plus fata de cantitatile sigilabile din pungile de plastic menţionate anterior.
FOARTE IMPORTANT 1-RECOMANDARILE DE MAI SUS SINT PENTRU PLECAREA DIN ROMANIA 2-LA PLECAREA DIN ISRAEL-PE AEROPORTUL BEN GURION-SE PERMITE SCOATEREA IN BAGAJUL DE MINA A LICHIDELOR si CREMELOR(APA,BAUTURI,ULEI,PARFUMURI SI CREME DE ORICE FEL) Pe aeroport va rugam sa respectaţi următoarele reguli pentru a facilita controalele: ·sa scoateţi din bagajul de mana laptop-urile si alte aparate electronice mai mari –acestea vor fi scanate separat, in acelaşi timp in care dumneavoastră veţi fi supus controlului ·obiectele taioase:foarfeci,pile,unghiere sa fie introduse in bagajul care se preda,pentru transportul in cala avionului. ·sa aveti la indemina pasaportul si biletul de calatorie

RETUR TVA

RETUR TVA ·cu ocazia cumparaturilor,care depasesc 100$,intrebati vinzatorul daca magazinul respectiv are conventie cu vama si va poate completa,in baza pasaportului,documentul de restituire a TVA (in ivrit-MAM,care in Israel este 17%) In aeroportul Ben Gurion,dupa trecerea frontierei,in zona DUTY FRFF,se afla Biroul de restituire (a TVA-MAM,la obiectele pe care le aveti in geanta de mina) In cazul produselor care se transporta in geamantanul care se preda-se va solicita stampilarea Documentului pentru restituirea MAM-TVA,la ghiseul aflat in sala de plecare,inainte de formalitatile de securitate a zborului si predarea bagajelor,iar banii se vor restituii la acelas Birou in zona Duty Free. · magazine care restituie TVA sint intre altele:la bijuteri de aur-CAPRIS ,mag.turistic cu produse cosmetice de la Qumran,magazinele cu produse relegioase si de pret din Nazaret.